Veelgestelde vragen
Is de homeopathie inzetbaar bij mijn klachten?
Soms is het onduidelijk of de homeopathie wel of niet ingezet kan worden.
Hieronder staan enkele klachten, waarbij homeopathie inzetbaar kan zijn:
- overgangsklachten
- vrouwen die vervroegd in de overgang zijn geraakt door noodzakelijke operaties
- heftige pijnlijke menstruatie klachten
klachten tijdens de zwangerschap en na de bevalling - buikkrampen en veel spugen bij baby’s
- kno klachten bij kinderen
- hyperactiviteit
- concentratieproblemen
- faalangst
- chronische hoest en/of longklachten
- eczeem klachten
- overgevoeligheidsklachten
- chronische vermoeidheidsklachten
- depressiviteit
Kan ik homeopathie met een gewone dokters-behandeling combineren?
Ervaring leert dat veel bijwerkingen van noodzakelijke reguliere behandeling te verhelpen zijn met klassieke homeopathie. Klassieke homeopathie ondersteunt een reguliere behandeling, omdat er een individueel middel gezocht wordt dat past bij de persoonlijkheid, een zogenaamd constitutiemiddel. Op die manier voelt men zich sterker en fitter om een reguliere behandeling aan te kunnen. Er is veel te genezen, zowel op fysiek als emotioneel niveau. Maar, wanneer iets beschadigd is en daardoor weg is, kan homeopathie het niet terugbrengen.
Ik kan toch ook een homeopatisch middel bij een drogist kopen?
Veel mensen vragen zich af waarom we klassieke homeopathie nodig hebben als er ook al homeopathische middelen verkrijgbaar zijn bij de drogist en apotheek. Het probleem van de middelen in dit soort zelfzorgwinkels is, dat het niet op de individu gericht is. Elk mens en lichaam is immer anders. Er zal misschien tijdelijk iets van een klacht verdwijnen, maar er is ook een grote kans dat er juist meer verstoord wordt.
Dr. Samuel Hahnemann,
grondlegger van de homeopathie
Moet ik een homeopatisch middel altijd blijven gebruiken?
Een vraag die veel gesteld wordt. Als het goed is, wordt het probleem verholpen en komt een patiënt weer in balans. Zolang er geen klachten zijn, hoeft er dus ook niets te worden ingenomen. Het kan natuurlijk gebeuren dat iemand na verloop van tijd weer uit balans raakt, bijvoorbeeld door verkeerde voeding, slaapgebrek, stress, ingrijpende gebeurtenissen of een ongeval. Wanneer het lichaam dan niet uit zichzelf de balans terug vindt, kan een homeopathisch middel weer de prikkel tot zelfgenezing geven. Afhankelijk van de situatie kan dit dan weer met hetzelfde middel of soms met een ander middel.
Mag ik andere medicijnen gebruiken naast een homeopathische middel?
Is er sprake van een chronische ziekte waarbij medicijnen gebruikt worden, die door een specialist zijn voorgeschreven, dan kunt u ze gewoon blijven gebruiken. Het kan wel zo zijn dat u langzaam maar zeker merkt dat u minder medicijnen nodig heeft. Dat zult u dan altijd eerst moeten overleggen met uw behandelend arts. U kunt beter geen andere complex-homeopathische middelen naast de medicijnen van een klassiek homeopaat gebruiken, omdat die elkaar kunnen gaan tegenwerken.
Blijf op de hoogte
Wil je ook informatie over de verschillende homeopathische middelen?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief met “het Middel van de week”