Een nieuwe dag is aangebroken op het NIH (National Institute of Homeopathy). Vandaag loop ik mee op de OPD Gynaecologie. Dit vakgebied interesseert me vanwege de diverse aandoeningen die bij vrouwen voorkomen. Tevens is er veel leed in dit vakgebied vanwege allerlei hormonale problemen. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld niet zwanger worden of hebben al meerdere miskramen gehad.

Tijdens de consulten viel het op dat veel vrouwen onderdrukt worden. Vaak, wanneer ze getrouwd zijn, gaan vrouwen bij hun schoonfamilie wonen, wat niet altijd soepel verloopt. Vrouwen durven zich niet uit te spreken of missen hun eigen familie die ver weg woont. Dit heeft uiteraard gevolgen voor hun hormonale huishouding, omdat hun systeem onder stress staat. Soms wordt er constant gevraagd waarom ze nog niet zwanger zijn, wat de druk nog verder verhoogt. Voortplanting is erg belangrijk hier.

Ik liep eerst mee met een heel aardige jonge vrouw die zowel arts als homeopaat is, met specialisatie in de gynaecologie. Je merkte dat ze enorm bevlogen was om een passend homeopathisch middel voor haar patiënten te vinden. Haar Engels was ook uitstekend verstaanbaar, wat zeer prettig was, gezien het soms lastige Indiase Engels. Sommige vrouwen gaven hun leeftijd op, maar we ontdekten vaak dat dit niet altijd klopte. Ik begreep dat er soms enorme schaamte was omdat ze niet precies wisten wanneer ze geboren waren en geen geboortecertificaat hadden, vooral als ze in sloppenwijken waren geboren.

In de OPD hebben ze mogelijkheden voor echo’s, bloedonderzoek en inwendig onderzoek. Ze willen eerst enkele zaken uitsluiten voordat ze verder gaan met de behandeling. Sommige patiënten kwamen voor het eerst, anderen kwamen terug voor vervolgafspraken. We hoorden ook welke verbeteringen de homeopathie al had bewerkstelligd voor sommige patiënten. We mochten ook in de dossiers van de patiënten kijken om te zien welke middelen ze hadden ontvangen en wat de reactie daarop was.

In de middag mochten we aanschuiven bij de professor in de gynaecologie, zodat ze interessante casussen met ons kon delen. Ze liet ons een casus zien van een 28-jarige vrouw, waarvan ze zei dat het eigenlijk een onmogelijke casus leek. Medisch onderzoek had aangetoond dat de eierstokken van deze patiënt volledig geblokkeerd waren en dat alle mogelijke behandelingen al waren geprobeerd. Bovendien had ze een afwijking aan haar baarmoeder, wat de zaak nog ingewikkelder maakte. De patiënt kwam radeloos bij deze arts, en hoewel ze weinig vertrouwen had, besloot ze haar te helpen. Na enkele maanden behandeling werd de patiënt zwanger! De professor was hier zo enthousiast over dat ze zei: “Vanaf nu weet ik dat ik ook dit soort onmogelijke casussen kan helpen!” Dit gaf haar en natuurlijk de patiënt een enorme boost! Het was echter spannend of ze de zwangerschap kon uitdragen vanwege haar afwijkende baarmoeder. Daarom bleef ze onder strenge controle tijdens de zwangerschap en werd het homeopathische middel voortgezet. Na negen maanden werd er een gezonde baby geboren! Dit was een van de casussen die ze met ons deelde, en hoewel ik al bekend was met de kracht van homeopathie, was dit opnieuw verbazingwekkend! Ze vertelde dat ze nog uren door kon gaan met het laten zien van röntgenfoto’s en wat er allemaal bereikt was. Deze professor had een enorme drive om vrouwen te helpen. Ik ben echt dankbaar dat ik haar heb mogen ontmoeten. Ze zei: “We moeten van en met elkaar leren, laten we de homeopathie samen verder verspreiden :-)” Ik ben zelf al vele jaren hiermee bezig, maar dit heeft me echt een extra impuls gegeven!