Deze dag waren we uitgenodigd bij de oudste homeopathische school ter wereld, The Calcutta Homeopathic Medical College & Hospital. Wat een warm welkom wederom! Een heel ontvangstcomité stond voor ons klaar. We werden als eerste door verschillende OPD’s geleid en later door het ziekenhuis, waar we een man op bed zagen die last had van dwanghandelingen en onverschilligheid die heel groot was. De mensen om hem heen konden hem maar moeilijk bereiken en in zijn dwang moest hij de hele dag oefeningen doen op zijn balkon thuis. Alles moest in repeterende bewegingen. Zijn dierbaren maakten zich veel zorgen en brachten hem naar dit ziekenhuis. We kregen uitgebreide uitleg van zijn arts over hoe ze dit tot nu toe hadden aangepakt. En ze vertelden ons dat hij al een stuk rustiger was geworden door het homeopathische middel. Zijn dwang was enorm afgenomen en we zagen een man die rustig op zijn bed zat, en in zijn ogen kon je zien dat hij er oké mee was om daar te zijn. De homeopathische artsen zijn daar erg trots op hun resultaten en vertellen je alles wat je wilt weten! Super leerzaam! Zo geweldig, een ziekenhuisbehandeling met ALLEEN homeopathische middelen. Ook werd er samengewerkt met de fysiotherapieafdeling waar mensen hun mobiliteit werd verbeterd. Ook lag er een dame met flinke ontstekingen aan haar gewrichten van haar handen, en liep ze voordat ze werd opgenomen erg moeizaam, omdat ook die spieren en gewrichten waren aangetast door acute reuma. Ze lag daar nu 5 dagen en het ging al een stuk beter, ze liet vol trots zien dat ze weer kon lopen en hoe haar handen eruitzagen, een stuk beter volgens haar arts. Ze mocht zelfs die middag naar huis toe.

Daarna werden we in hetzelfde gebouw meegenomen naar de oudste homeopathische bibliotheek ter wereld, met heel veel oude boeken die we vooral niet mochten aanraken, omdat deze boeken uit elkaar zouden vallen. Zo trots waren de mensen hierop, en begrijpelijk, want nergens ter wereld zijn deze boeken nog te vinden. Ook was er een bibliotheek met boeken van nu voor studenten en de artsen. Er worden in India ook veel tijdschriften uitgegeven die over de homeopathie gaan; we kregen er ook 1 mee. Deze staat vol onderbouwde onderzoeken en casuïstiek. Heel interessant om te lezen.

Na de rondleiding werden we meegenomen naar het seminariegebouw waar altijd de seminars worden gehouden. Nou, daar hadden ze een verrassing voor ons 😉 Lekkere hapjes, een speech en dankbaarheid dat wij er waren. Wat bijzonder! Ook mochten we zelf het podium op en een praatje houden 🙂 Dat was even schakelen voor een groep mensen in het Engels op een podium praten. Maar het ging prima. Je merkt wel telkens dat ze niet begrijpen op welke positie bij ons de homeopathie staat. Voor ons als homeopaten natuurlijk hoog, maar onze overheid en maatschappij zijn nog niet altijd zo doordrongen van het GOUD wat erin verborgen zit! Dat hebben ze in India wel door 😉 Ook eren ze de grondlegger van de homeopathie heel vaak; dan krijgt hij een lintje, een kaarsje en wierook. Zo gaaf! En in elke tuin van scholen, klinieken en ziekenhuizen staat er wel een beeld van Hahnemann. Tot de volgende blog!