Deze blog neemt je mee naar de afgelopen weken dat ik in India verbleef. Wat een ervaring waarover ik jullie graag meer wil vertellen. Ik zal deze in verschillende delen schrijven omdat er veel te vertellen is! Misschien neem ik ook nog een podcast op, want praten vind ik net wat leuker dan schrijven 😉

De reis begon op 31 januari aan het eind van de middag vanaf Utrecht naar Düsseldorf met de trein. We zouden met de snelle trein gaan, helaas ging deze niet en gingen we met de gewone trein met wat overstappen 😉 We sliepen een nacht in een hotel zodat we de volgende ochtend vroeg naar de luchthaven konden gaan om onze vlucht te nemen. Het was nog spannend vanwege de stakingen in Duitsland of deze vlucht door zou gaan, want er waren er een hoop afgezegd. Gelukkig ging deze door! En kon onze reis beginnen! We vlogen eerst naar Abu Dhabi om daar vervolgens over te stappen naar Kolkata, onze uiteindelijke bestemming.

Op vrijdag 2 februari, mijn verjaardag, kwamen we ’s nachts aan en moesten we ons melden bij de immigratiedienst om ons visum te laten controleren. Wat een bijzondere start van mijn verjaardag! Bij de luchthaven stonden taxi’s op ons te wachten en konden we naar ons hotel om een paar uurtjes te slapen. De volgende ochtend hebben we rustig ontbeten en zijn we de omgeving een beetje gaan verkennen. In Kolkata is het 4,5 uur later, dus dat tijdverschil is even wennen. En natuurlijk zijn we heerlijk Indiaas gaan eten, zowel lunch als diner was smullen!

Het weekend hebben we gebruikt om allerlei toeristische plekken te bekijken met een toeristenbus, van kerken tot tempels en rivieren. Heel mooi allemaal, vooral de tempels, wat een enorme grote mooie gebouwen! Ook zijn we die zondagmiddag al even langs het NIH gelopen, het National Institute of Homoeopathy, om even te bekijken waar het is. Wat een terrein! Heel nieuwsgierig was ik naar de volgende dag, wanneer er patiënten zouden zijn.

De volgende dag zijn we hartelijk ontvangen door de directeur van het NIH, Dr. Subhas Singh, M.D. (Hom.), Ph.D. We kregen eerst heerlijke Indiase thee en werden verwelkomd met een mooie sjaal. In India zijn de ceremonies heel uitgebreid en normaal. Daarna hebben we kennis gemaakt en werd ons verteld hoe het instituut in elkaar zit en hoeveel patiënten er dagelijks over de vloer komen, zo’n 3000 per dag! Deze worden begeleid door studenten in opleiding onder supervisie van ervaren homeopathische artsen. De studie gebeurt daar ook op hetzelfde terrein en de studenten wonen daar op de campus. Ze worden ook direct opgeleid tot arts. En alles wordt betaald door de overheid! Hoe bijzonder?! Kun je in Nederland je niet voorstellen. De mensen die daar werken worden ook betaald door de Indiase overheid, dit omdat ze zien dat het juist kostenbesparend is. Je zult wel begrijpen dat het voor mij een zeer onwerkelijke ervaring was om dit te horen maar ook ontzettend gaaf om te zien en te horen dat het gewoon mogelijk is! Dat biedt toekomstperspectief 😉 Werk aan de winkel! Daarna kregen we een rondleiding en zagen we de enorme hoeveelheden patiënten buiten zitten wachten op hun beurt. Sommigen komen zelfs al in de avond/nacht ervoor om een token (inschrijving te regelen voor 50 roepies), dit alles kost hun maar 50 roepies, ongeveer 50 eurocent…. je leest het goed, 50 eurocent voor een behandeling en het homeopathische middel en een eventuele ziekenhuisopname…. Toen ik dat hoorde, dacht ik: wat een enorm vertrouwen heeft deze overheid in de homeopathie, want alles wordt betaald. Zeer binnenkort plaats ik deel 2 van de blog.